top of page

Likidite Havuzları

Güncelleme tarihi: 9 Tem 2021

Likidite havuzları, merkeziyetsiz borsalarda alım satım çiftlerinin ticaretini kolaylaştırmak için oluşturulan kripto para öbekleridir.



Likidite havuzları, borsalarda kote edilen kripto para birimlerinin alım satım tahtası üzerinde oluşabilecek likidite sorunlarını engellemek için emanet eden ile emanete alan arasında akıllı sözleşmeler oluşturularak kilitlenen token havuzlarıdır. Oluşturulan havuz ile yükseliş trendinde veya düşüş trendinde iken varlık üzerindeki fiyat hareketlerinin olağan biçimde hareket etmesi sağlanır. Böylece alıcı ve satıcının siparişlerinin gerçekleşme olasılığı güç kazanır.



Havuzlardan yararlanan borsalar, otomatik piyasa yapıcı tabanlı sistemleri sayesinde bu özelliği emir defteri üzerinde etkin bir şekilde kullanırlar. Buradaki amaç aslında, işlem çiftleri arasındaki değer yakınlığını sürekli olarak canlı tutmaktır.

Likidite havuzlarını kullanmanın yararı, alıcı ile satıcının anlaşma sağlayamadığı noktalarda havuzun devreye girerek işlemlerin gerçekleşme sıklığını artırmasıdır. Havuzun piyasayı karşılama büyüklüğü ne kadar güçlü ise varlık üzerindeki fiyat hareketleri de aynı derece sağlıklı olur. Çünkü havuzlar, alım satımlar esnasında gerçekleşen fiyat kaymalarında sınırlamalar sağlar.

Akıllarda merak oluşturan bir diğer konu, varlıkların neden likidite havuzlarına emanet edildiğidir. Varlık sahibi fonlarını likidite havuzlarına emanet eder çünkü, sağladığı mevduat sayesinde alım satım ücretleri üzerinden pasif gelir elde eder. Yani bu durumu, elde bulunan varlığın belli bir kâr karşılığında kiralanması olarak algılayabiliriz.

Bu sistemi merkeziyetsiz borsalar arasında ilk kez başarıyla uygulayan Bancor (BNT) adlı işlem platformuydu. Son dönemlerde ortaya çıkan Uniswap (UNI) ise bu alanda yeni olanaklar yaratarak yaygınlığı artırmıştır.




Bir başka konu ile yeniden görüşmek dileğiyle, sağlıcakla.

20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Mum Grafikler

Furkan Aldemir

bottom of page