top of page

Teknik Göstergeleri Anlamak

Yazıda osilatörlerin tanımı yapılıyor, nasıl çalıştığı açıklanıyor ve işleyiş mantığı örneğiyle birlikte anlatılıyor, keyifli okumalar.



Osilatör Nedir?


Osilatör, salınım anlamına gelir ve fiyat hareketlerindeki alım-satım arasında oluşan değişimlerden, yani fiyat salınımlarından sonuçlar elde etmek için kullanılır. Osilatörler, yüksek ve düşük iki banttan oluşur ve bu sınırlar içerisinde dalgalanarak bir varlığın trend eğiliminin hangi yönde gelişmekte olduğunu gösteren teknik analiz araçlarıdır. Genelde kısa vadeli aşırılık koşullarının bir göstergesi olarak kullanılırlar. Bir osilatörün değeri üst banda yaklaştıkça ilgili varlığın aşırı miktarda alınmakta olduğu ve alt banda yaklaştıkça da aşırı miktarda satılmakta olduğu anlaşılır. Buna bağlı olarak, varlık fiyatlarındaki momentumu ölçmeye yararlar. Ayrıca osilatörler, hareketli ortalama göstergeleriyle birlikte kullanıldığında trend değişimlerini daha iyi bir şekilde görebilmemizi sağlarlar. Özetle osilatörler, birer eğilim göstergeleridir.




Osilatörler Nasıl Çalışır?


Osilatörler, diğer teknik analiz göstergeleriyle birlikte kullanıldığında daha güçlü alım satım kararları vermenize yarar ve etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar. Herhangi bir varlığın fiyatında yükseliş veya düşüş yönünde bir eğilim olmadığında ve yatay şekilde ilerlediğinde en iyi sonucu verirler.


Göreceli Güç Endeksi (relative strength index - RSI), Stokastik (stochastic oscillator), Fiyat Değişim Oranı Göstergesi (price rate of change indicator - ROC) ve Para Akışı Göstergesi (money flow index - MFI) en yaygın kullanılan osilatörlerden bazılarıdır. Ancak teknik analiz yapılırken osilatörler en önemli araçlardan biri olmakla birlikte tek başına yeterli değildirler. Analizi daha iyi yapabilmemiz için grafik okuma becerilerimizi geliştirmeli, mum grafikleri doğru okuyabilmeli, formasyon biçimlerini görebilmeli, fiyat aksiyonunu kurgulayabilmeli ve teknik indikatörlerle birlikte etkin ve uyumlu bir şekilde çalışabilmeliyiz.


Yatırım kararları alırken bir osilatör kullanmak istiyorsak, öncelikle bir aralık oluşturacak iki değer seçmeliyiz. Osilatörümüz bu aralıkta salınım yaparken bize piyasa eğilimleri hakkında sinyaller verecektir. Bu, incelemekte olduğumuz bir varlığın güncel piyasa durumunu anlayabilmemiz kullanacağımız bir trend göstergesidir. Osilatörün değeri yukarı doğru hareket ettikçe varlığın aşırı şekilde alıcılı fiyatlandığı anlaşılır. Aksi durumda, yani osilatör aşağı doğru hareket ettikçe varlığın aşırı şekilde satıcılı fiyatlandığı anlaşılır.




Osilatörlerin İşleyişi


Osilatörler, 0 ile 100 arasında bir değer aralığında çalışır ve varlıkların fiyat değişimlerini izler. İlgilendiği asıl nokta, piyasalarda oluşan fiyat aşırılıklarıdır.Fiyat değişimleri osilatör üzerinde %70 ve %80'in üzerini aşmasını sağladığında aşırı alımların gerçekleşmekte olduğunu ve artık satış fırsatının geldiğini gösterir. Karşı tarafta, fiyat değişimleri ösilatör üzerinde %30 ve %20'nin altına düşmesini sağladığında aşırı satımların gerçekleşmekte olduğunu ve artık alış fırsatının geldiğini gösterir.


Fiyatlar, aralıklar içerisinde kaldıkça sinyaller geçerliliğini sürdürür ve değerlendirilebilir. Bununla birlikte, fiyat kırılımları ortaya çıktığında sinyaller yanıltıcı hâle gelebilir. Fiyat kırılımı, yatay bir piyasanın artık yön kazanmaya başlamasıyla birlikte herhangi bir yönde trend oluşturmaya başladığını gösterir. Varlık fiyatları bir trend içerisinde ilerlerken osilatörler trendin devam ettiği tüm süre boyunca aşırı alım veya aşırı satım aralığında ilerleyebilir.


Osilatörleri diğer teknik analiz araçlarıyla birlikte kullanmak daha doğru bir davranış olacaktır. Örneğin, bir varlığın trendini belirlemek için hareketli ortalama göstergeleri kullanılabilir. Bu varlık fiyatının hangi trend yönünde ilerlediğini belirledikten sonra osilatörlerin sinyalleri daha etkili olacaktır.




Bir başka konu ile yeniden görüşmek dileğiyle, sağlıcakla.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Mum Grafikler

Dow Teorisi

Furkan Aldemir

bottom of page