top of page

Kripto Para Piyasasının İşleyişi ve Nakit Akışındaki Mantık

Güncelleme tarihi: 19 May 2021

Yazıda kripto piyasalarının genel işleyişi ve nakit akışı esnasında oluşan döngülerden bahsedilmiştir, keyifli okumalar.



Kripto piyasasında para, tahmin edilebileceği gibi diğer piyasalara benzer biçimde döngüsel bir şekilde akar. Nakdin bu şekilde akmasının ana nedeni, oluşan hareketlerin insan psikolojisi tarafından desteklenmesidir. Kripto para akışındaki döngü kolayca tahmin edilebilir. Çünkü kripto para piyasası katılımcıları her zaman olduğu gibi burada da mantıksız bir davranış sergileyecektir.


Burada, Kripto Para Piyasasındaki Nakit Akışı Döngüsü boyunca yatırımcıların duygularının nasıl değiştiğini ve bu hareketlerin kripto para yatırımımız ve portföyümüz için ne gibi etkileri olabileceğini tartışacağız.


Nakit Akışı Döngüsünü incelemek, portföyümüzü Bitcoin'e ne zaman çevireceğimize karar vermekte, diğer kripto varlık türlerine ne zaman yönelmemiz gerektiğine ve kripto piyasalarından ne zaman çıkmamız gerektiği gibi yatırım yaklaşımlarında önemli anları zamanlamayı öğrenmenize yardımcı olacaktır. Buradaki asıl amaç risk yönetimidir, yani piyasada oluşan risklere karşı öncelikli olarak nakit pozisyonumuzu korumaktır. Çünkü kâr elde etmek ancak ve ancak savunma alanımızı korumakla birlikte gerçekleşebilir.


Bu yazıda kısaca şunları ele alacağız:

  • Kripto para piyasasında nakit nasıl akar?

  • 2020 Kripto paraların akış döngüsü ne yönde gelişti?

  • 2020'deki mikro nakit akışı döngülerinin analizi sayesinde konunun anlaşılması




İçerik

I. Kripto Para Piyasasında Nakit Akışı

  1. Nakit Para

  2. Bitcoin

  3. Büyük Ölçekli Altcoinler

  4. Orta Ölçekli Altcoinler

  5. Küçük Ölçekli Altcoinler

  6. Bitcoin'e veya Nakde Dönüş

II. Kripto Para Piyasasının 2020 Yılında Yaşadığı Nakit Akışı Döngüsü

III. Nakdin Bitcoin'den Ethereum'a Doğru Akışı

  1. Konsolidasyon Kanalları 1

  2. Konsolidasyon Kanalları 2

  3. Konsolidasyon Kanalları 3

  4. Üç Kanalın Özeti

IV. Nakdin Ethereum'dan Orta ve Küçük Ölçekli Altcoinlere Doğru Akışı

  1. Küçük Ölçekli Altcoinlerde Piyasa Değerlemesinin Takibi

  2. Ethereum'un Konsolidasyon Kanalı 1

  3. Ethereum'un Konsolidasyon Kanalı 2

  4. Ek Bilgi

  5. Ethereum'un Konsolidasyon Kanalı 3

V. Sonuç



I. Kripto Para Piyasasında Nakit Akışı



1. Nakit Para


Kripto para piyasalarında Nakit Akışı Döngüsü, nakit paraların pazara girişiyle birlikte başlar. İster Amerikan Doları, İngiliz Sterlini, Euro veya Türk Lirası olsun, bir kripto para birimine yatırım yapmak için nakit paraya her zaman ihtiyaç vardır. Belirtmekte fayda var, literatürde Nakit yerine Fiat Para kavramı da sıklıkla kullanılmaktadır.





2. Bitcoin


Döngü içerisindeki ilk yatırım süreci, dünyanın en önemli kripto para birimi olan Bitcoin ile başlayacaktır. Yatırımcılar tasarruflarının bir kısmını Bitcoin'e ayırdığı müddetçe varlığın fiyatı artış gösterecektir.


Bitcoin'in fiyatı yeterince yükseldiğinde ise yatırımcılar, kripto para piyasalarında servetlerini daha fazla nasıl artırabileceklerini düşünmeye başlarlar. Nihayetinde, bu düşünce ile birlikte daha fazla Bitcoin alıp almama kararı önlerinde durmaktadır.


Bu noktada yatırımcılar, kârlarının bir kısmını realize etmek ve diğer kripto para birimlerinde risk almayı düşünmeye başlarlar. Piyasanın gidişatına olumlu bakan yatırımcılar Bitcoin'e alternatif olan bu kripto paraları, yani Altcoinleri, borsalardan alarak olası fırsatları değerlendirilmeye devam ederler.





3. Büyük Ölçekli Altcoinler


Bitcoin'in yükseliş trendinin gerçekleştiği sırada, yatırımcılar kripto para birimi yatırımlarından daha yüksek getiri elde edebilmek için fırsatlar barındıran başka kripto para birimlerini araştırmaya başlayacaklarını belirtmiştik. Buna bağlı olarak yatırımcılar, ellerinde bulundurduğu fonların yönünü Ethereum, Stellar, Ripple, Cardano ve Polkadot gibi piyasayı önemli ölçüde domine eden Büyük Ölçekli Altcoinlere çevirir.


Ethereum, Bitcoin alternatifi olarak bilinen en önemli kripto para birimidir ve çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak için ilk tercih edilen mantıklı seçimlerin başında gelir. Köklü bir platform olmasına rağmen Ethereum, Bitcoin'e kıyasla piyasa kapitalizasyonu açısından daha küçük bir kripto para birimidir. Bunun nedeni, piyasadaki etkinliğinin görece düşük olması, isminin daha az bilinir olması, faydalı özelliklerinin niteliğindeki farklılıklar ve işleyiş biçimlerindeki ayrımlar gibi pek çok madde ileri sürülebilir.


Teoride, şu zamanlarda pratikte de olduğu gibi, Ethereum'a yapılan bir yatırım, Bitcoin'e yapılan bir yatırımdan daha fazla risk taşımakta. Öte yandan, taşınan bu risk karşılığında Ethereum'a yapılan bir yatırım, Bitcoin yatırımına kıyasla daha yüksek getiri sağlayacaktır. En azından beklenti bu yönde oluşacaktır. Risk algısındaki farklılığı bu şekilde düşündüğümüzde ve Nakit Akışı Döngüsü bağlamında Ethereum, kripto para piyasası içerisinde Bitcoin'den sonra ikinci derecede önem arz eder. Bitcoin yükseliş trendini güçlendirdikçe Bitcoin hakkında yatırımcıların üzerinde oluşan risk iştahının artış düzeyi de oldukça önemlidir. Çünkü Bitcoin üzerindeki risk iştahı doygunluğa eriştikten bir süre sonra fon akışının Ethereum'a doğru gerçekleştiğini görmemiz kuvvetle olasıdır.





4. Orta Ölçekli Altcoinler


Birçok Orta Ölçekli Altcoin projesi Ethereum ekosistemi üzerine inşa edilmiştir. Bu yüzden Ethereum, genellikle daha küçük altcoinlerin değerlemelerindeki artışın öncü göstergesi olarak değerlendirilir. Ethereum fiyatları artış gösterdiğinde, daha küçük altcoinlerin çoğunun fiyatları kısa süre sonra bu yükselişe ayak uydurmaya başlar.


Altcoinler, halk tarafından daha az bilinir ve bu nedenle de daha az sayıdaki yatırımcı ilgisini üzerine çeker. Buna bağlı olarak Altcoinler, Bitcoin'in kendisi bir yana, Ethereum'la kıyaslandığında dahi daha küçük piyasa değerlemesine sahiptir.


Orta Ölçekli Altcoinlerin fiyat hareketlerindeki değişim ile Ethereum gibi Büyük Ölçekli Altcoinler karşılaştırıldığında, piyasalar içerisinde yeterli ilgiyi uyandırdıklarında, istikrarlı bir şekilde yükselme potansiyeline sahiptirler ve yüksek risk taşıdıkları için de çok daha yüksek yatırım getirisi üretme potansiyeli taşırlar.




5. Küçük Ölçekli Altcoinler


Küçük Ölçekli Altcoinler aşırı risk karşısında astronomik getirilere ulaşabilecek varlıklardır ve Nakit Akışı Döngüsü'nün en sonunda yer alırlar. Yatırımcılar, piyasada oluşan risk iştahının üst noktaya erişmesi nedeniyle daha fazla fırsat arama yaklaşımı içerisine girerler ve kârlarını daha küçük kapasiteli kripto para birimlerine yöneltme içgüdüsüne kapılırlar. Kaçınılmaz olarak daha yüksek riskli ve daha yüksek getiri potansiyaline sahip varlıklara yönelirler. Özetle, piyasada oluşan bu yüksek risk iştahı nedeniyle yatırımcılar, Bitcoin veya Ethereum gibi büyük kripto para birimlerinden elde ettikleri bir kaç kat kâr ile yetinmez ve daha fazlası için Küçük Ölçekli Altcoinler üzerinden kazanç elde etme eğilimi içerisine girerler.


Görünüşte halen devam eden bir yükseliş trendinde, ödül beklentisi her zamankinden daha çekici görünmeye başlar ve yatırımcıların risk iştahı anlaşılması zor bir biçimde büyür.


Düşük Ölçekli Altcoinler, yatırımcıların kârlarını yeniden dolaşıma sokacağı başka sınıf varlıklar olmadığı için piyasa döngüsü içerisinde erişilecek son noktadır. Bu nokta, birçok akıllı yatırımcının doğru zamanda kâr realizasyonu yaparak Bitcoin'e (Altcoin/BTC çiftleri üzerinden ticaret yapıyorlarsa) veya Nakde (Altcoin/USD gibi çiftler üzerinden ticaret yapıyorlarsa) geçtiği ve böylece sermayesini güvence altına aldığı nihai noktadır.




6. Bitcoin'e veya Nakde Dönüş


Küçük Ölçekli Altcoinlerin fiyatları aşırı derecede yükseldiğinde, yani yatırımcılara yatırımlarından kat kat getiri sağladığında, piyasada oluşan coşkudan kaynaklı alım yönlü psikolojik baskının iki nedeni vardır. Nihayetinde sermaye bir gün eninde sonunda Bitcoin'e veya Nakde geri akacaktır.


İlkin, yatırımcılar sermayelerini Nakde çevirirse, kripto para birimleri için düzeltme döneminin yakın bir zamanda başlaması olasıdır. Çünkü bu, yatırımcıların kârlarını güvence altına almaya başladığı ve böylece piyasada dönen nakdin azalarak varlık fiyatlarının düşmesine neden olduğu bir döngü durumudur. İkincisi, Küçük Ölçekli Altcoinlerden elde edilen getiriler bazen Bitcoin'e yeniden girer. Bu durum yükseliş trendini daha da körükler ve yeni bir döngü başlatarak Bitcoin'den elde edilen nakdin öncelikli olarak Büyük Ölçekli Altcoinlere, sonra Orta Ölçekli Altcoinlere ve nihayetinde Küçük Ölçekli Altcoinlere akmasını yeniden sağlar.


Özellikle boğa piyasalarında kripto paralar, sermayenin piyasadan çıkarılmasıyla birlikte düzeltme dönemine girmeden önce, Makro Nakit Akışı Döngüsü içerisinde bir kaç kez Mikro Nakit Akışı Döngüsü yaşar. 2020 yılında yaşanan Nakit Akışı Döngüsü, Mikro Nakit Akışı Döngülerinin nasıl davrandığına dair harika bir örnektir ve yazının devamında bu konu ana odak noktamız olacaktır.




II. Kripto Para Piyasasının 2020 Yılında Yaşadığı Nakit Akışı Döngüsü


Kripto para piyasasının 2020 yılının Nakit Akışı Döngüsünde, Mart ayı ortasında pandeminin neden olduğu satışların ardından yaşanan çöküşü anlamak kolay olsa gerek.


Bu dönem, nakit sıkıntısı çeken yatırımcıların, dünyayı krize sokan bulaşıcı bir virüsle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu nakit pozisyonlarını oluşturmak için varlıklarını sattıkları çalkantılı bir dönemdi. Ancak, kripto para birimlerine karşı maksimum karamsarlık noktasına ulaşıldığı an ile maksimum fırsat noktasının başladıığı an aynıydı.


Yatırımcılar, yaşanan bu keskin düzeltmeden sonra Bitcoin'i en düşük seviyelerde toplamaya başladı ve bir süre sonra Bitcoin için yeni boğa döngüsü başlamış oldu. Sonuçta her Kripto Para Piyasası Nakit Akışı Döngüsü, yatırımcı sermayesinin Bitcoin'e akmasıyla başlar.




III. Nakdin Bitcoin'den Ethereum'a Doğru Akışı


Bitcoin, 2020 yılının Mart ayı satışından sonra fiyatlar dibe vurduğunda, aslında Bitcoin için yükseliş trendi de başlamış oldu. Ancak bu durumdan kimsenin haberi yoktu, çünkü piyasalar için gelecek her zaman belirsizdir. Ayrıca hiçbir varlık, yükselişlerin ardından mola vermeden ilerlemeye devam etmez. Bu, yükselişin gücünün test edildiği noktadır. Bu nedenle Bitcoin fiyatları yeni yüksekler yapmadan önce genellikle yatay fiyatlanma dönemine girer.


Konsolidasyon sürecinin yaşandığı yatay piyasa dönemlerinde yatırımcılar, portföylerini Altcoinlere çevirerek daha güvenli bir konumda beklemeye başlarlar. Örneğin, Bitcoin'de yaşanan yükseliş trendi içerisinde bir miktar kâr elde edildikten sonra sermaye, ek riskler alınarak Ethereum gibi Büyük Ölçekli Altcoinlere akmaya başlar.


İşte tam da bu yüzden Bitcoin'de yaşanan konsolidasyon, sermayenin Bitcoin'den Altcoin'lere aktarılması için en önemli ön koşullardan biridir. 2020'de yaşanan Bitcoin ve Ethereum arasındaki Nakit Akışı Kanallarını inceleyerek bu durumu daha iyi anlayabiliriz:




Bitcoin (BTC/USD Paritesi) Üzerindeki Nakit Akışı Kanalları




Ethereum (ETH/USD Paritesi) Üzerindeki Nakit Akışı Kanalları


Bitcoin ve Ethereum'da yaşanan Nakit Akışı Döngüsünü anlamak için fiyat grafiği üzerinde üçer yatay kanal belirlemek yerinde olacaktır. Fiyat hareketlerinin bu varlıklar arasındaki zaman ilişkisi, Kripto Para Piyasası Nakit Akışı Döngüsünün aşamaları hakkında önemli bilgiler verecek ve çıkarımlarda bulunmamızı sağlayacaktır.


Fiyat hareketlerini yatay kanallara ayıralım:




1. Konsolidasyon Kanalı 1


İlk kanalda Bitcoin'in fiyatı 6 Nisan 2020 ile 20 Nisan 2020 arasında konsolide olurken, Ethereum 20 Nisan 2020 ile 25 Mayıs 2020 arasında kendi kanalında konsolidasyon sürecine giriyor.


Bitcoin, 6 Nisan 2020'de yatay kanalın başlangıcını oluştururken Ethereum, yukarı yönlü hareketine devam ediyor. Yani Ethereum, Bitcoin'in 6 Nisan 2020 ile 20 Nisan 2020 arasındaki konsolidasyonu sırasında yükselmeyi sürdürüyordu.


Anlaşılacağı üzere, Bitcoin ve Ethereum birbiriyle yakından ilişkili bir biçimde hareket ediyor. Bitcoin piyasaya liderlik etmekte. Tabii, Bitcoin yatay bir şekilde fiyatlanmasına başladığında Ethereum, liderliği Bitcoin'in elinden alarak yükselişe geçiyor. Çünkü kripto para piyasasındaki sermayenin Bitcoin'den Ethereum'a doğru kaymakta olduğunu görüyoruz.



2. Konsolidasyon Kanalı 2


Bitcoin 20 Nisan 2020 tarihinde ilk yatay kanalın dışına çıktığı anda Ethereum, kendi yatay kanalını oluşturmaya başlıyor.


İlk görsele baktığımızda Bitcoin, 27 Nisan 2020 ile 20 Temmuz 2020 arasında gerçekleşecek olan 12 haftalık bir yatay aralık oluşturmadan önce iki hafta boyunca art arda yükseliş yaşıyor.


Bitcoin 12 haftalık aralık içerisinde konsolide olurken Ethereum, 25 Mayıs 2020 sonrasında kendi başına başka bir yatay aralıkta bir süre konsolide oluyor.




3. Konsolidasyon Kanalı 3


İlginç bir şekilde hem Bitcoin hem de Ethereum üçüncü yatay kanallarından aynı anda çıkıyor. Bu olay 20 Temmuz 2020'de gerçekleşiyor. Ethereum'da yaşanan fiyat hareketleri, Bitcoin'in fiyat hareketlerinden önemli ölçüde daha büyüktü ve aynı zamanda 20 Temmuz 2020'deki çıkışlar bu yıl içerisinde ilk kez eşzamanlı olarak yaşanıyor.


O dönem içerisinde DeFi, yani merkeziyetsiz finans projeleri temelli başlayan yeni rüzgar en sert şekliyle hız kazanmaya başladı. Bu dönemde oluşan DeFi dalgası, Ethereum ile güçlü bir şekilde ilişkilendirildiği için, Ethereum rallisine ekstra güç kazandırmış oldu. Ethereum bu olayla birlikte Bitcoin'in gerisinde kalmayı reddetmiş oldu, art arda yükselmeye başladı ve kısa bir süre için daha iyi performans gösterdi.


Bitcoin'in 20 Temmuz 2020'deki fiyat patlamasından kısa bir süre sonra Bitcoin, 3 Ağustos 2020'de üçüncü yatay trendini oluşturmaya başladı. Bu zaman içerisinde Ethereum, 10 Ağustos 2020'de nihayet kendi yatay trendini oluşturmadan önce Bitcoin'in ivmesini yakalayarak yükselmeye devam etti. Hem Bitcoin hem de Ethereum, önceki aralıklarda olduğu gibi bu yükselişten sonra bir birikim sürecinden ziyade bir dağıtım süreci yaşayarak haftalarca süren bir düzeltme yaşadı. Böylece 31 Ağustos 2020'den itibaren hem Bitcoin hem de Ethereum fiyatları üzerinde birbiriyle yakından ilişkili bir şekilde bozulmalar görülmeye başlandı.




4. Üç Kanalın Özeti


Üç yatay kanalda da Nakit Akışı Döngüsü içerisinde Bitcoin'in nasıl bir pazar lideri olduğunu, Ethereum'un ise Bitcoin'in fiyat hareketiyle güçlü bir şekilde ilişkisi olan gecikmeli hareketler oluşturduğunu biliyoruz.


  1. Bitcoin'de yaşanan her fiyat yükselişinde, yatırımcılar açık bir şekilde Bitcoin'e yöneliyor.

  2. Bitcoin konsolide olurken, nakit Ethereum'a doğru akıyor. Ethereum, Bitcoin hareketlerinin gerisinde kalıyor, ancak bir süre sonra benzer şekilde ilerliyor.

  3. Ethereum, Bitcoin'in ivmesini yeterince yakaladığında, Ethereum kendi başına bir aralık içerisinde fiyat hareketi oluşturuyor.


Üç madde bize, Nakit Akışı Döngüsünün ilk aşamalarının nasıl gerçekleştiğini gösterir. Yani, Nakit'ten Bitcoin'e ve Bitcoin'den de Büyük Ölçekli Altcoinlere yönelim gerçekleşiyor diyebiliriz. Bununla birlikte, son madde, Nakit Akışı Döngüsünün sonraki aşamalarını açıklamak için önemli bir önsöz görevi görüyor. Özellikle bu madde, paranın Ethereum gibi Büyük Ölçekli Altcoinlerden Orta Ölçekli Altcoinlere ve oradan da Küçük Ölçekli Altcoinlere nasıl aktığını anlatır.


Sonuçta Ethereum, Bitcoin'in fiyat hareketinden bağımsız bir şekilde kendi başına bir fiyat aralığı oluşturmayı başardığında, Ethereum artık diğer tüm Altcoin pazarları için öncü bir gösterge halini almaya başladı.




IV. Nakdin Ethereum'dan Orta ve Küçük Ölçekli Altcoinlere Doğru Akışı


Ethereum konsolide sürecine girdiğinde daha küçük Altcoinlere ne olacağını bir düşünelim. Piyasada dolaşan nakit dışarı çıkmadıkça bir çoğunun değerinin önemli ölçüde artması beklenir. Çünkü yatırımcılar sermayelerini, Bitcoin ve Ethereum'un konsolidasyon dönemlerinde daha küçük altcoinlere aktarmaya başlarlar. Özünde ise yatırımcılar, piyasadaki fırsatlar ve açgözlülüğün yönlendirmesi ile birlikte sermayelerini gittikçe daha küçük ölçekli altcoinlere yönlendirirler. Bu altcoinler işlem hacimlerindeki yetersizlikler ve fiyat oynaklığındaki değişkenlikler nedeniyle yüksek riskli varlıklar olmalarıyla birlikte aşırı talep yüklenmesi nedeniyle yüksek risk iştahı da barındırırlar.


Daha fazlasını kazanma arzusu, bir sonraki kârlı yatırım işlemini kovalamak için önemli bir faktördür. Yani yatırımcılar, salt açgözlülükle hareket etmezler. Esasen bu gibi durumlara bağlı olarak, konsolidasyon dönemlerinde nakdin Bitcoin ve Ethereum gibi büyük ölçekli kripto paralardan daha küçük ölçekli altcoinlere akması tesadüf değildir.


Piyasaya etki eden faktörlerden bir diğeri de yatırımcıların duyduğu can sıkıntısıdır. Bitcoin ve Ethereum konsolide sürecine girdiğinde yatırımcılar depresyona girer ve büyük ölçekli varlıklardan elde edilen kâr ile yaşanan heyecanı küçük ölçekli kripto paralar üzerinden yeniden yaşamak isterler.




1. Küçük Ölçekli Altcoinlerde Piyasa Değerlemesinin Takibi


Literatürde Altcoin Dominance olarak bilinen Altcoin Hakimiyeti, kripto para piyasasındaki altcoinlerin Bitcoin karşısındaki büyüklüğünü izlemek için kullanılan önemli bir ölçüttür.


Esasen Altcoin Hakimiyeti, tüm kripto piyasasındaki para miktarına kıyasla altcoin yatırımlarındaki paranın oranını temsil eder. Bu nedenle, Altcoin Hakimiyeti yükseldiğinde altcoinlerin değeri artar ve düştüğünde ise azalır. Nakit Akışı Döngüsü uyarınca altcoinlerin değerinin aşırı derecede arttığı dönem, Bitcoin ve Ethereum için konsolidasyonun yaşandığı dönemlerdir.


Öyleyse, şimdi Bitcoin ve Ethereum üzerinde oluşan yatay kanalları Altcoin Dominance üzerindeki değişikliklerle karşılaştıralım.




Bitcoin (BTC / USD) Nakit Akışı Kanalları




Ethereum (ETH / USD) Nakit Akışı Kanalları




Altcoin Hakimiyeti (ETH/USD'nin Nakit Akışı Kanalları bağlamında)


Altcoin Hakimiyeti, Ethereum'un yatay kanallarının merceğinden bakılarak resmedilmiştir. Sonuçta, yatay bir aralıkta hareket eden Ethereum, Küçük Ölçekli Altcoinlerin olası fiyat değişimlerine işaret edeceğini gösterir.




Altcoin Hakimiyetini Hesaplama Yöntemi

ALTS.D = 100 - BTC.D

Bitcoin dışındaki tüm kripto para birimleri Altcoin olarak tanımlanır. Piyasanın tüm oransal değerini ifade 100 rakamından Bitcoin'in oransal değeri çıkarılarak Altcoin Hakimiyet Oranına ulaşılır.




2. Ethereum'un Konsolidasyon Kanalı 1


Bitcoin 20 Nisan 2020'de yükseldiğinde Ethereum, konsolidasyon kanalını oluşturmaya başladı. Ancak Altcoin Hakimiyeti, Orta ve Küçük Ölçekli Altcoinlerin de önemli ölçüde değer kaybettiğini gösteriyor.


Sonuçta, Altcoin Hakimiyeti yüzde olarak birkaç puan değer kaybetti. Bunun nedeni, Bitcoin'in güçlü olduğu zamanlarda Altcoinlerin genellikle düşük performans göstermesidir. Yatırımcılar, sermayelerini yeniden değerlendirmek için Altcoinleri panikle satarak Bitcoin alır. Böylece nakit, Bitcoin'e geri döner.


Altcoinler üzerinde yaşanan nakit tahsisi, Büyük Ölçekli Altcoinler için önemli bir dönüm noktası olan 11 Mayıs 2020'ye kadar düşerek devam etti.




3. Ethereum'un Konsolidasyon Kanalı 2


11 Mayıs 2020, altcoin pazarı için bir dönüm noktası oldu. Çünkü bu tarih, altcoin fiyatlarının yeni bir yükseliş trendi başlatmak için dibe vurduğu ve 20 Temmuz 2020'ye kadar süren neredeyse kesintisiz denilecek bir yükseliş trendine girildiği tarihti.


Altcoin fiyatlarının 11 Mayıs 2020 ve 20 Temmuz 2020 arasında nasıl istikrarlı bir şekilde arttığına dikkat edelim. Bu süreç, hem Bitcoin hem de Ethereum için ilk güçlü yükselişlerinden sonra uzun süreli konsolidasyon dönemlerinden geçtiği zaman aralığını gösterir.


Bitcoin ve Ethereum konsolide olurken, yatırımcılar sermayelerini açık bir şekilde Orta ve Küçük Ölçekli Altcoinlere aktarmaya başlıyor.




4. Ek Bilgiler


Mayıs 2020'nin son haftasında Bitcoin yatay hareket ediyordu, ancak Ethereum tam da bu zamanlarda akümülasyon sürecinden çıkarak tırmanışa geçti. Altcoin Hakimiyetinde ise önceki haftalarda çok fazla hareketin yaşanmadığı dönemdi. Nakit Akışı bu sırada, ağırlıklı olarak Ethereum olmak üzere diğer Büyük Ölçekli Altcoinlere odaklanmıştı.


Ancak Ethereum, ikinci konsolidasyon kanalını 1 Haziran - 20 Temmuz 2020 aralığında sağlam bir şekilde oluşturduktan sonra Altcoin Hakimiyeti, 20 Temmuz 2020'ye kadar bir kez daha yükselmeye başladı.


Temmuz 2020'nin son haftasında Altcoin Hakimiyeti hafifçe düştü. Bu, hem Bitcoin hem de Ethereum'un yükselişe geçtiği zamandı. Bunun sonucunda sermaye, Bitcoin ve Ethereum yükselişlerini takip etmek için kısa bir süre daha Küçük Ölçekli Altcoinlerden çıkış gösterdi.




5. Ethereum'un Konsolidasyon Kanalı 3


Bitcoin ve Ethereum Ağustos 2020'de yatay aralıklarını oluşturduktan sonra, Altcoinlerin hakimiyet oranı tekrar yükselişe geçti. Bu durum, Bitcoin ve Ethereum'dan elde edilen sermayenin Küçük Ölçekli Altcoinlere akışından önce yaşandı.


Bitcoin ve Ethereum, 31 Ağustos 2020'den sonra değer kaybetmeye başladı. Asıl İlginç olan konu ise, nakdin Küçük Ölçekli Altcoinlere akarken Bitcoin ile Ethereum'un değer kaybetmeye devam etmesi ve Altcoin Hakimiyet Oranı'nın bir kaç gün için halen artıyor olmasıydı. Açıktır ki, Bitcoin ve Ethereum üzerinde kâr realizasyonu gerçekleştiği için değer kaybı yaşanmakta ancak nakit, piyasadan çekilmemekle birlikte diğer Altcoinlere akmakta.


Eylül 2020'nin ilk haftasında ise piyasada dolaşan sermaye nakde geri çevrildiği için, piyasadaki düzeltme Küçük Ölçekli Altcoinleri de sonunda yakaladı.




V. Sonuç


Bitcoin, Mart 2020'nin ortalarında oluşan dipten bu yana yeni bir boğa piyasası yaşadı. Bu yükseliş trendi sırasında Ethereum fiyatları üzerinde de benzer hareketler yaşandı. Özellikle Bitcoin'in fiyat konsolidasyonu sırasında Ethereum, Bitcoin'deki hareketleri gecikmeli olarak izledi ve kendi konsolidasyon aralığını oluşturdu.


Ethereum'da yaşanan fiyat konsolidasyonu sırasında Ethereum, Altcoin pazarının lideri olarak göründü ve Nakit Akışı Döngüsü içerisinde görece Küçük Ölçekli Altcoinlerin hareketinin öncüsü oldu. Devamında ise Bitcoin'in yatay aralıktan çıkmasıyla birlikte Ethereum başlangıçta geride kaldı, ancak daha sonra yatay aralığını kırmayı başararak her ikisi de başka bir küçük montanlı Nakit Akışı Döngüsü için zemin oluşturdu.


Sonuçta Bitcoin ve Ethereum'un fiyat hareketindeki üç yatay kanalın her biri, paranın Bitcoin'den Ethereum'a, ardından Büyük Ölçekli Altcoinlere, oradan Orta Ölçekli Altcoinlere ve nihayetinde Küçük Ölçekli Altcoinlere akacağı Mikro Nakit Akışı Döngüsünü gösterdi anlaşılıyor.


Kripto piyasasında herhangi bir zamanda paranın nasıl aktığını anlamak, hangi tür kripto varlığını ne zaman elde tutmamız gerektiğini bilmek, risklerin ne zaman azalmakta olduğunu öngörmek yatırımlarımızda sonuç elde etmek açısından gereklilik arz eder. Geçmişte yaşanan piyasa hareketleri ışığında şimdiki durumu değerlendirdiğimizde, en azdından hangi durumlar karşısında ne şekilde hareket edebileceğimizi az çok kestirir ve bir an önce gerekeni yapabilecek özgüvene sahip oluruz. Bununla birlikte, geleceğin getirdiği yeniliklere de, risk ve kazançlar açısından, her zaman açık olmalıyız ki olası fırsatları değerlendirebilelim. Konu hakkında ele aldığım bilgiler umarım sizlere yardımcı olmuştur.




Bir başka konu ile yeniden görüşmek dileğiyle, sağlıcakla.




 

Kaynaklar

Son Yazılar

Hepsini Gör

Mum Grafikler

Furkan Aldemir

bottom of page