top of page

Fibonacci Düzeltme Seviyeleri

Yazıda Fibonacci düzeltmesi aracından ve fiyat grafiği üzerindeki önemli işlem bölgelerini tespit etmek için kullanımından bahsediliyor, keyifli okumalar.



Yatırımcılar, varlıkların gelecekteki fiyat hareketlerini öngörebilmek için çeşitli teknik analiz aracı kullanırlar. Bu araçlar arasında tam kapsamlı olarak kullanılan Wyckoff Yöntemi, Elliott Teorisi ve Dow Teorisi örnek gösterilebilir.


Fibonacci düzeltmesi aracı, çeşitli piyasalarda yatırımcı çevrelerince kullanılan demirbaş göstergelerden biridir. Yöntemin bilimi 7-8 asır öncesinde keşfedilen Fibonacci dizisinden alınmıştır.




Fibonacci Düzeltmesinin Tanımı


Teknik analistler fibonacci düzeltmesi aracını, fiyat grafiği üzerindeki önemli fiyatları belirlemek için kullanırlar. Araç, belirli yüzdelik oranlar üzerinden kullanılır ve bu oranlar 13. yüzyılda yaşayan matematikçi Leonardo Fibonacci tarafından keşfedilen bir sayı dizisine dayanır. Fibonacci dizisi olarak adlandırılan bu yöntemde kullanılan sayılar arasında belirli bir sayısal ilişki bulunur. Bu sayılar fibonacci düzeltmesi aracı ile fiyat grafiğine yansıtılarak kullanılır. Genel kullanım oranları işe şöyledir:

  • %0 veya 0

  • %23,6 veya 0,236

  • %38,2 veya 0,382

  • %61,8 veya 0,618

  • %78,6 veya 0,786

  • %100 veya 1

İşin tekniğinde %50 veya 0,50 seviyesi bir fibonacci oranı olarak sayılmasa da bir orta nokta oluşturduğu için bu oran da kullanılır. %0 ile %100 aralığının dışında kalan %161,8, %261,8 ve %423,6 gibi Fibonacci oranları da kullanılmaktadır.


Yatırımcıların Fibonacci aracını kullanmasındaki ana fikir, fibonacci oranları ile belirlenen yüzdelikler ile piyasada oluşan önemli fiyat seviyelerinin arasında bulunan uyumun sağlanmasıdır. Bu sayede Fibonacci seviyeleri, fiyat grafiği üzerinde destek-direnç bölgeleri, düzeltme alanları, giriş-çıkış noktaları, kâr alma ve kayıp durdurma seviyelerini önceden belirlemek için kullanılabilir.




Fibonacci Düzeltmesinin Hesaplanması


Yüzdelik oranlar Fibonacci düzeltme araçlarında belirli bir yöntemle hesaplanarak benzer şekilde yerleştirilmiş olduğundan, herhangi bir işlem yapmaya gerek duyulmaz. Çünkü bu yüzdeliklerin belirlenmesi için yalnızca Fibonacci dizisi kullanılır.


Dizi, ilk iki rakam olan 0 ve 1'in toplanmasıyla oluşmaya başlar. Önceki iki sayının toplanmasıyla birlikte yeni sayı oluşturulur ve bu işlem sonsuza dek devam eder. Böylece hesaplama sürdürüldüğü müddetçe devam eden bir sayı dizisi elde edilir.


0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597...

Bu sayılar doğrudan kullanılmaz. Bir sayıyı kendinden sonra gelen bir sayıya böldüğümüzde her zaman 0,618 oranına yakın bir oran elde ederiz. Örneğin, 144 sayısı 233 sayısının 0,61802'ine tekabül eder. Bir sayıyı kendinden iki sonraki sayıya böldüğümüzde ise 0,382 oranına yakın bir oran elde ederiz. Örneğin, 13 sayısını iki sonraki fibonacci sayısı olan 34'e böldüğümüzde 0,3823 oranını elde ederiz. Fibonacci düzeltmesi aracındaki %50 oranı hariç diğer tüm oranlar bu şekildeki hesaplama yöntemine göre bulunur.




Fibonacci Dizisi ile Altın Oran İlişkisi


Altın oran, Fibonacci dizisindeki sayıların birbirleri arasındaki ilişki ile türetilen bir oran olan 0,618 veya 1,618 sayılarıdır. Bu oran oldukça önemlidir.


Evrendeki pek çok oluşum altın oran ile tanımlanabilir ve doğada da bu orana sıklıkla rastlanır. Atomlardan galaksi oluşumlarına, kabuklardan arılara kadar; çoğu şey bu oranın birer örneği olarak gösterilebilir.


Altın oran, estetik görünüşler yaratmak açısından çekici çerçeveler oluşturmak için sanatçılar tarafından tasarımlarında uyguladıkları bir bilgidir. Mısır piramitlerinden Mona Lisa'ya, marka logolarından ürün geliştirmelerine kadar birçok fikir ve eser üzerinde altın oran baz alınarak oluşturulmuştur. Arz ve talebin sağlıklı bir şekilde oluştuğu finansal piyasalarda da bu orana rastlanmakta olduğu gözleniyor.




Fibonacci Düzeltmesinin Kullanımı


Fibonacci düzeltmesi aracı, fiyat grafiği üzerinde geçmişte oluşan bir tepe noktası ile dip noktası arasında yerleştirilir. Oranlar arasında oluşturulan aralıklar, yapılacak incelemelerin temelini oluşturur. Böylece aralık seviyeleri belirlenir ve bu aralıkların dışındaki fiyat hedefleri hakkında da öngörüler sağlar.


Aralık, piyasada oluşan eğilime göre oluşturulur. Piyasa eğer ki yükseliş trendinde ise tepe nokta 1 ve dip nokta 0 olarak belirlenir. Bu sayede yatırımcılar, fiyatlar yükseliş eğiliminde iken yaşanabilecek olası bir geri çekilme durumunda potansiyel destek seviyelerini öngörebilir. Fiyatların geri çekilmesi, piyasalar düzeltme kavramının eyleme geçmiş halidir.



Benzer şekilde, eğer ki piyasa düşüş trendinde ise dip nokta 0 ve tepe nokta ise 1 olarak belirlenir. Fiyatlar düşüş eğiliminde iken yaşanabilecek olan olası bir ileri sıçrama durumunda potansiyel direnç seviyeleri öngörülebilir.





Fibonacci Seviyelerinin Kullanım Amacı


Yatırımcılar fibonacci seviyelerini olası giriş-çıkış alanlarını, kâr alma ve kayıp durdurma noktalarını belirlemek için kullanırlar. Tüm bunlar vade farklılıklarına, piyasa beklentilerine, kullanılan stratejiye ve yatırımcı stiline göre değişiklik gösterebilir. Kimi yatırım stratejisi iki fibonacci seviyesi içerisine odaklanır. Örneğin, bir varlık yükseliş trendinde iken %38,2 düzeltme seviyesine geldiğinde alım ve %23,6 seviyesine geldiğinde ise satım yapılabilir. Teknik faktörlere bağlı olarak bu gibi kişisel strateji tercihlerinizi geliştirebilirsiniz.


Dalga yapılarının ilerleyişini öngören Elliott Dalga Teorisi ile birlikte Fibonacci Düzeltmesi aracı, alanlar arasındaki uyumluluğu belirlemek için kullanılabilir. Dalgalar oluşturulurken önemli Fibonacci düzeltmesi seviyelerine yerleştirilir. Benzer biçimde farklı uygulamaları karma bir şekilde kullandığımızda daha sağlıklı öngörüler oluşturabiliriz.


Diğer teknik analiz araçları gibi Fibonacci düzeltmesi de diğer yöntemlerle birlikte kullanıldığında güçlü hale gelir. Özünde hiçbir araç ve hiçbir gösterge bir alım ya da satım tavsiyesi vermez, aksine yalnızca belirli koşulların oluştuğuna dair sinyal almak amacıyla kullanılmalıdır. Çünkü fiyatlar, her zaman belirli bir Fibonacci düzeyine geldiğinde düzeltme gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle olasılıkların gerçekleştiği piyasalarda taktik analize bağlı risk yönetimine, temel analize bağlı piyasa koşullarını da dikkate almak gerekir.




Fibonacci Uzantıları


Fibonacci uzantıları aracı, Fibonacci düzeltmesi aracından farklı olarak, içerisinde bulunan aralığın dışındaki önemli seviyeleri belirlemek için kullanılır. Fibonacci düzeltmesi aracındaki önemli noktalara düzeltme seviyeleri adı verilirken, Fibonacci uzantıları aracındaki önemli noktalara uzantı seviyeleri adı verilir.



Fibonacci uzantı seviyeleri potansıiyel olarak işlem hedeflerini verir. Yatırımcı, hedefine göre uzantı seviyelerini belirleyebilir. En çok tercih edilen uzantı seviyeleri %138,6, %150, %161,8 iken %261,8 ve %423,6 da kullanılabilir.


Özünde Fibonacci seviyeleri bir üst noktada oluşabilecek fiyat hareketlerinin nereye kadar ilerleyebileceğini gösterir. Ancak doğrudan doğruya bir işlem tavsiyesi olarak dikkate alınmamalıdırlar, yalnızca birer doğrulayıcı amacı taşırlar.




Bir başka konu ile yeniden görüşmek dileğiyle, sağlıcakla.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Furkan Aldemir

bottom of page