top of page

Yatırımcı Türleri

Yazıda yatırımcıların kim olduğundan bahsedilmiş ve türleri hakkında açıklamalarda bulunulmuştur, keyifli okumalar.



Birikimlerimizle kazanç elde etmemiz için birçok yol var. Yatırım profilinizi belirleyerek yürümek size tutarlı bir şekilde ilerlemenize yardımcı olacaktır. Stratejinizi kendi düşünce ve hareket yapınıza göre kurgulayın. Kısa vadeli spekülasyon yapmaktan mı hoşlanırsınız yoksa uzun vadeli yatırımcı olmaktan mı? Sormamız gereken ilk soru budur. Çünkü kısa vadeli yatırımlarda alım satımlar uzun vadeli yatırımcılığa göre daha fazla aktif olmanızı gerektirir. Bu konuda kararlı bir duruş sergileyerek stratejinizi uygulamaya koymak size, hedeflerinize ulaşmakta kolaylıklar sağlayacaktır. Ayrıca, vereceğiniz bu kararı tüm piyasalarda uygulayabilirsiniz.




İçerik


I. Yatırım ve Ticaret Stratejisi Nedir?

II. Ticaret Stratejileri

1. Günlük Ticaret

2. Salınım Ticareti

3. Eğilim Ticareti

4. Anlık Ticaret

III. Yatırım Stratejileri

1. Al ve Tut Yatırımcılığı

2. Endeks Yatırımcılığı




Yatırım ve Ticaret Stratejisi Nedir?


Yatırım ve ticaret stratejisi, tüm piyasa işlemlerinde uygulayacağınız kuralların tümüdür. Yani, ilerlemenize rehberlik edecek asıl kaynaktır.


Yatırım planınız sayesinde gereksiz kararlardan uzak kalacak ve finansal risklerinizi azaltmış olursunuz. Bu planı yapmak ve uygulamak bir zorunluluk olmasa da, karşınıza çıkacak kimi zorlu durumlarda hayat kurtarıcı konumda gereklidir. Bunun nedeni, yatırım stratejinizin beklenti dışında gerçekleşen olaylara karşı gereken tepkiyi önceden kararlaştırılmış ve uygulamaya koyulmuş olmasıdır.


En başta, duygulardan tamamen arınmış ve mantık ile oluşturulmuş ilkeler silsilesidir. Aceleyle verilmiş dürtüsel kararlar almanıza engel olarak mali kayıplardan kaçınmanızı sağlar. Böylece, uyguladığınız strateji sizi her duruma karşı hazırlıklı tutacaktır.




Yatırım stratejiniz aşağıdakileri soruların yanıtını içermelidir:

  • Takas ettiğiniz varlık sınıfları

  • İşlem gerçekleştirdiğiniz varlıklar

  • İncelemede kullandığınız araç ve yöntemler

  • Pozisyona giriş ve çıkış noktaları (kâr alma seviyesi)

  • Kayıp durdurma noktaları (stop loss seviyesi)

  • Pozisyon boyutu (kaldıraç oranı)




Ancak tüm bunlar yeterli olmayabilir. Örneğin, herhangi bir gün veya saatte yatırım yapmama kararı alabilirsiniz ya da "Yorgunluk hissediyorum, yatırım yapmayacağım." diyebilir ve bu koyduğunuz bu kurala uyabilirsiniz. Gün aşırı pozisyon taşımaktan çekiniyorsanız aynı gün içerisinde pozisyonunuzu kapatma kararı alabilirsiniz. Yani, bunlar gibi pek çok kuralı kişiliğinize uygun bir şekilde kolaylıkla oluşturabilir ve stratejinize entegre edebilirsiniz.


Hatırlatmakta yarar var, bilmelisiniz ki kendinize uygun bir yatırım stratejisi geliştirmek ancak ve ancak geriye dönük testlerle (back-test) ve ileriye dönük testlerle doğrulanabilir. Piyasalarda zarar görmeden tecrübe edinmek için bir kağıt ve kalem ile kararlarımızı not ederek veya bir demo hesap açarak performansınızı ölçebilirsiniz.


Temelde iki tür stratejik üslup vardır: sürekli işlem gerçekleştiren aktif bir trader yaklaşımı ve arada bir işlem gerçekleştiren pasif bir yatırımcı yaklaşımı.



I. Ticaret Stratejileri


Piyasalarda ticaret yapmak için sürekli bir çaba harcamalı ve zaman ayırmalıyız. Çünkü stratejimize göre oluşan sinyaller işlem gerçekleştirme sayımızı artıracaktır. Bu da, sürekli olarak piyasaları izlememizi ve sıkı portföy yönetimini gerektirir.



1. Günlük Ticaret


Günlük ticaret (day trading), en çok bilinen ve kullanılan alım satım stratejisidir. Ancak bunun dışında da ticaret stratejileri bulunur. Özünde günlük ticaret, piyasaların açık olduğu bir gün içerisinde alım satım yapmaktır. Buna bağlı olarak, gün içinde oluşan fiyat hareketlerinden faydalanmaya çalışırlar. Yapılan işlemler bir sonraki güne kalmaz, gün sonunda mutlaka kapatılır.


Geleneksel piyasalar haftaiçi ve günde 8-10 saat açıktır ve bu süreler içerisinde işlem yapılır. Ancak dijital para piyasaları yılın 365 günü kesintisiz 24 saat işlem görmektedir. Piyasalarda işlem gerçekleştirebileceğimiz zaman aralığını bu duruma göre ayarlayabiliriz. Tabii, arz ve talebin güçlü olduğu saatleri de bilmemiz gerekir ki, fırsatlardan olabildiğince yararlanalım.


Günlük tacirler (daily trader), kararlarını alırken fiyat hareketlerini, hacim değişimlerini, piyasa verimliliğini, trend akımını, değerlemede aşırılıkları ve diğer etkenleri ölçmek için çeşitli teknik analiz araçlarını kullanırlar. Günlük işlemler yapmak oldukça kârlı görünebilir, ancak kârlı olduğu kadar streslidir de. Zamanınızı sürekli işinize harcamalısınız ki bu da oldukça zahmetlidir. Ayrıca, ani gelişen fiyat hareketlerinden çabucak etkilenirsiniz ve bu da varlıklarınız üzerinde yüksek risk oluşturur. Sonuçta günlük ticaret, alanında uzman kişilere önerilebilir.



2. Salınım Ticareti


Salınım ticareti (swing trading), alım satım işlemlerinin gün aşırı olarak sürdürüldüğü ancak bir kaç haftadan daha uzun olmayan bir ticaret stratejisidir. Bu bağlamda salınım ticareti, günlük ticaret ile eğilim ticaretinin arasında zaman aralığına sahip bir konumda bulunur.


Salınım tacirleri, fiyatlardaki kısa vadeli dalgalanmalardan yararlanmayı amaç edinirler. Karar alırken teknik ve temel analiz araçlarını hibrit bir şekilde kullanırlar. Teknik göstergeler ve grafik desenleri kullanırlar, ancak temel değişkenlerin oluşması uzun bir süre alır ve bu nedenle temel analiz araçlarını diğer araçlarla birlikte kullanılmaya özen gösterirler. Salınım ticareti stratejisi içerisinde barındırdığı vade yapısı nedeniyle yeni başlayan tacirler için uygun olabilir. Çünkü beklentinizin gerçekleşmesi biraz zaman alacak ve işlemlerinizi daha uzun süre devam ettireceğinizden dolayı günlük ticarete göre daha az zahmet verecektir. Ancak yine de günlük ticarete yakın bir risk barındırdığından, bir gözünüz açtığınız pozisyonda olmalıdır.



Aslında salınım ticareti strateji bize, karar alırken daha fazla düşünebilme fırsatı sunar. Genelde piyasa bize tepki vermemiz için zaman tanır. Günlük tacirler işlemlerini oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirmelidirler, ancak salınım tacirleri işlemlerinde zaman faktörü sayesinde acele etmeksizin daha rasyonel kararlar alabilirler.



3. Eğilim Ticareti


Eğilim ticareti ya da (trend trading), pozisyonun en az birkaç ay sürdürüldüğü bir stratejidir. Eğilim tacirleri, piyasada oluşan trendlerden yararlanmak isterler. Eğilim hangi yönde güçleniyorsa o yönde işlem başlatırlar. Piyasa yükseliş yönünde ilerlerken uzun pozisyon, düşüş yönünde ilerlerken kısa pozisyon taşırlar.


Eğilim tacirleri genel olarak temel analiz araçlarını kullanırlar. Eğilim ticareti stratejisi, bir varlığın trend oluşturduğu yönde ilerlemeye devam edeceğini varsaymaktadır. Ancak trendin her an tersine dönebileceğini de hesaba katarlar. Başarı oranlarını artırmak ve finansal risklerini yönetmek için teknik analiz araçlarından da faydalanırlar. Bunun için özellikle hareketli ortalamaları, trend çizgilerini ve çeşitli teknik göstergeleri kullanırlar.


Eğilim ticareti, eğilim tespiti ve risk yönetimi açısından yeni başlayan tacirler için uygundur.




4. Anlık Ticaret


Anlık ticaret (scalping trade), işlemlerin en hızlı gerçekleştirildiği stretejidir. Anlık tacirler (scalper), Geniş fiyat hareketleriyle veya trendlerle ilgilenmezler, tekrarlayan küçük fiyat hareketlerinden yararlanmaya odaklanırlar. Alış ve satış marjlarından, likidite boşluklarından ve oluşan verimsizliklerden kâr elde etme peşindedirler.


Pozisyonlarını birkaç saniyeliğine dahi açıp kapatabilirler. Buna bağlı olarak Yüksek Frekanslı Ticaret (HFT) işlemleri yaparlar. Tekrarlayan ve faydalanılabilecek piyasa verimsizliklerini değerlendirmeye çalışırlar. Öngörülebilirliği olan ve yüksek likiditeye sahip piyasalarda kolaylıkla uygulanabilir.


Anlık ticaret, oldukça karmaşıktır ve bu nedenle yeni başlayan tacirlere önerilmez. Çünkü piyasaların işleyişi hakkında derinlemesine bilgiye sahip olunmalıdır. Bu nedenle balinalar olarak adlandırılan büyük portföye sahip tacirler için uygundur. Kâr hedefleri düşük olduğundan dolayı büyük miktarda poziyonlar açılır.



II. Yatırım Stratejileri


Yatırım stratejileri yatırımcıların portföylerini oluşturmak için daha az zaman sarfetmelerini sağlar ve rahat bir uygulama alanı yaratır. Çünkü yatırımcılar, hedeflerinin gerçekleşmesi için oluşturdukları beklenti işlemcilere göre daha uzun vadede oluşmaktadır.



1. Al ve Tut Yatırımı


Al ve tut yatırımcılığı, varlıkların alınarak piyasadaki dalgalanmalara bağlı kalmaksızın uzun bir süre elde tutulduğu bir yatırım stratejisidir. Zamanlama pek önemli değildir, önemli olan uzun vadeli yatırım yapmaktır.


Al ve tut yatırımcısı, temel analize dayalı kararlar alır ve genelde teknik analiz yöntemleriyle ilgilenmez. Bu nedenle portföyün performansı, temel analiz yöntemlerinin içeriğindeki finansal tablolarla ölçülebilir olduğundan, sık sık izlenemez.


Varlık fiyatlarının sürekli olarak yükselmesi ya da düşmesi yatırımcı için o kadar da önemli değildir. Çünkü belirli periyotlar içerisinde sürekli olarak alım yapılacağından dolayı maliyet ortalama imkanına sahiptir.



2. Endeks Yatırımı


Endeks yatırımcılığı, çeşitli pazarlara uyum sağlayan fonların alınmasını veya portföy oluşturulmasını kapsar. Burada önemli olan, temel baz olarak alınan endeksle benzer bir performans göstermektir.



Sonuç


Finansal yönetiminizde kişiliğinize uygun bir strateji oluşturmak oldukça zorludur. Bu nedenle, size kolaylık sağlaması için en çok kullanılan stratejileri derledik. Önemli olan, tercih ettiğiniz yatırım veya ticaret stratejisi ile belirlediğini kuralları uyun bir şekilde takip edebilmektir. Stratejinizi izlemeye almak için bir alım satım günlüğü oluşturmak yararlı olacaktır.


Stratejinize sonsuza dek sıkı sıkıya bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Önemli olan sisteminizin güncel şartlara uyması, size yarar ve kolaylık sağlıyor olmasıdır. Buna bağlı olarak, alım satım işlemlerinizle birlikte deneyim kazanacak ve sisteminizi eksiksiz bir yapıya büründürebilirsiniz.


Hangi stratejiyi seçeceğinizden emin değilseniz eğer, birkaç farklı stratejiyi portföyünüzü bölerek de uygulayabilirsiniz. Böylece kişiliğinize uyan stratejiyi bulmak için performansları inceleyebilirsiniz.




Bir başka konu ile yeniden görüşmek dileğiyle, sağlıcakla.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Mum Grafikler

Furkan Aldemir

bottom of page